Svensk Litteratur – Stort Författarskap, Politik och Mod

11647830-statue-of-august-strindberg-at-tegnerlunden-in-light-snowfall-stockholmEn barndom i ensamhet lindras bäst genom inträde i böckernas mystiska värld. Litterära skatter bara väntar på att upptäckas. En gång när jag var sjuk lånade min mor boken Bröderna Lejonhjärta på biblioteket. Jag minns känslan då jag fick den i min hand. Mystik, spänning och känslan av att kunna tränga in i en ny värld som bara väntar på att utforskas. Astrid Lindgren fick idén till boken på en begravningsplats där hon såg en inskription på en gravsten, “Här vilar bröderna; “okänt namn”. Detta inspirerade Astrid till att skriva om Bröderna Lejonhjärta som med tiden blev en tröstebok för barn i deras rädsla för döden.

Jag tror vi alla upplever den under barndomsåren – rädslan för det stora och okända, det definitiva som ingen av oss undkommer. Skorpan och Jonatan upplevde inte bara Nangijala och Körsbärsdalen utan kom även vidare till nästa plats, då Jonatan brändes svårt av draken Katla och Skorpan tvingades ta honom på ryggen och hoppa mot äppeldalen där farfar Mattias väntade. Trösten i att det alltid kommer att finnas något nytt efter nästa krök hjälpte mig och många andra. Jag tror fortfarande på Nangilima där ingen kan dö, där alla ondska har upphört och där alla lever i harmoni. Nangilima, Astrids vackra omskrivning av himlen och evigheten som några av oss fortfarande tror på.

Trots att Astrid stått för trygghet, hopp och glädje för barn och också i tidig ålder lärt dem ett rikt skriftspråk så kan hon inte ensam uppbära idén om den svenska litteraturen internationellt. Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter må ha glatt många barn världen över, men rent litterärt är historierna för barn och kan inte jämföras med andra stora författare och diktare som Sverige haft. Hon bör enligt mig inte få Nobelpriset postumt, som föreslagits av vår nuvarande statsminister Stefan Löfven. Nobelpristagare i Litteratur har genom åren hållit en mycket hög litterär nivå och mig veterligen har ingen barnboksförfattare fått det. Låt det vara så. Låt den litterära förmågan tala för sig själv och låt barnförfattaren ägna sig åt det förvärv de antog från början – nämligen att glädja barn.

Selma Lagerlöf vann Nobelpriset i litteratur. Dock inte för hennes barnbok Nils Holgerssons Underbara Resa genom Sverige utan främst för hennes ädla idealitet och fantasirikedom i Gösta Berlings Saga. Boken var på många sätt nydanande då det under en lång tid rått realistisk saklighet i författarvärlden. Selma Lagerlöf valdes även in i Svenska Akademin och får ses som den svenska litteraturens feministiska bidrag i vår nuvarande samhällsdebatt där den moderna politiken har förlorat all slags förankring i ideologi. Precis som många andra författare och skribenter, inklusive jag själv, så var både Astrid och Selma engagerade i politik, Astrid Lindgren i skattepolitiken och Selma Lagerlöf i den Liberala tanken. Lagerlöf var stark motståndare till judeförföljelsen och lät sig inte tystas trots att hennes novell i ämnet ledde till en bojkott i Tyskland.

Hennes ideal delades av en annan stor svensk författare, Vilhelm Moberg. Moberg var en stark röst i samhällsdebatten och nöjde sig inte bara med att dela Lagerlöfs kritik mot Nazityskland utan gick även hårt åt den svenska regeringen, som Moberg ansåg i vissa frågor bedrev en undfallande politik mot Tyskland. Moberg får anses ha bidragit stort till den svenska litteraturen med titlarna Raskens, Rid i Natt och Utvandrarserien. I slutet av Vilhelms liv led han av en svårartad skrivkramp och hamnade allt oftare i djupa depressioner. Moberg ändade sitt liv genom att på kvällen den 8 Augusti 1973 dränka sig och lämnade då efter sig ett brev till hustrun där det stod;

Klockan är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkar inte uthärda.

Ett ovärdigt slut för en stor svensk författare.

Fast vi också har ett par stora poeter på listan, så som Tomas Tranströmer och Gustav Fröding, så väljer jag att avsluta med min, och säkert många andras, svenska favoritförfattare August Strindberg.

“Han kom som ett yrväder en Aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”. Början på Hemsöborna är ett av de mest berömda In Media Res, då läsaren genast kastas in i berättelsen utan omsvep. Han kom som ett Yrväder… De orden fick jag höra många gånger i min barndom. Framförallt av min far som älskade uttrycket. Han kom som ett yrväder…

August Strindberg som var en av de bråkigaste personligheterna mot det officiella Sverige var som barn lugn och tystlåten. Kanske vännen Flodencrantz drunkningsolycka inte bara påverkade slutet på Hemsöborna, där det var Carlsson som gick genom isen, utan även förändrade Strindbergs kynne gentemot sin omgivning. Han förvandlades till kritisk, lynnig, upprorisk och ibland rent hatisk,  framförallt mot etablissemanget. I hans andra roman “Röda Rummet” är det Strindbergs alter ego Arvid Falk som söker efter Frihet och Sanning på samma sätt som Karl Josefsson gör i min bok Fri Man. I romanen finner vi alternativa sanningar som att samhället inte är idealiskt och att det ibland bara är olönsamt att försöka vara hederlig. Revoltörerna som finns med i detta verk och som genomsyrar handlingen motsätter sig den statliga byråkratins nytta och styrs av opposition.

Med två stora romanverk som förändrade det svenska språket och den litterära stilen så var det som dramatiker Strindberg gjorde sig mest berömd. Han skapade inte bara odödliga verk som “Fadren” och “Fröken Julie” utan påverkade också nordisk filmindustri med Ingemar Bergman och Lars Von Trier i spetsen. Även Franz Kafka, som inspirerat mig till min bok Fri Man, lär även han ha influerats av Strindberg.

Strindberg led under delar av sitt liv av psykiska problem men dog med värdighet. Med dottern Greta vid sin dödsbädd avslutade August sitt liv med orden; “Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu finns intet personligt mer kvar”. Därmed tog han sin nötta bibel, smekte sin dotters hand och avslutade med orden “Detta är det enda rätta, Greta, kära Greta” och så försvann yrvädret en Majeftermiddag 1912…

Bilden är från Tegnérlunden i Stockholm – den lund som Bo Vilhelm Olsson blev hämtad från i Astrid Lindgrens Mio Min Mio. Att Strindberg aldrig fick Nobelpriset i Litteratur får anses vara Svenska Akademins största misstag, alla kategorier! Oavsett Strindbergs extrema åsikter och att han tidvis ägnade sig åt skandalskriverier så finns det ingen annan svensk författare som påverkat det svenska språket och uttrycket svenskhet som han – då han med Mod och Beslutsamhet utmanade överheten.

Niklas Liiv den 26 Februari 2017