Småföretagarnas hemliga formel

5233443-businessman-in-black-suitHur ser bilden av småföretagaren ut? Kanske vi föreställer oss en utarbetad kvinna eller man som inte bara måste se till att verksamheten fungerar utan även måste ta hand om företagets logistik, administration och ekonomi. Under sena kvällar sitter företagaren med bokföring, momsredovisning och andra administrativa uppgifter som inte hinns med under dagtid då den huvudsakliga verksamheten bedrivs. En del av dem jobbar inte bara dygnet runt för att nå sin dröm om ekonomisk bärighet utan involverar även familj, vänner och all ledig tid i sitt livsprojekt. Kanske känner de förtvivlan då de upptäcker att likviditeten inte gick ihop den här månaden heller och upplever hopplöshetens tunga ok då de återigen tvingas utöka checkkrediten för att köpa sig ytterligare tid från konkurshotet som lurar runt hörnet. Några går in i väggen och tvingas sjukskriva sig samtidigt som de tvingas bevittna hur deras skötebarn vittrar sönder under konvalescensen. Det här är verklighet för många företagare och när de vänder blickarna utåt för att försöka skaffa hjälp så skräms de av krångliga anställningsregler och rädslan för felrekrytering. Rädsla bygger ofta passivitet vilket får till följd att de till slut inte väljer att ta chansen. Det är lätt att förstå då vi inser hur mycket de har investerat i sina projekt. Men en rörelse är i behov av att växa och i samma stund som den inte får utrymme att göra det riskerar den att minska för att till slut försvinna helt och hållet. Det här är potentiella tjänster som skulle vara till stor nytta för svenskt näringsliv och svensk arbetsmarknad och i samma stund som den utvecklingen hämmas kommer Sverige att tappa i konkurrenskraft.

Fyra av fem framtida jobb kommer att skapas hos småföretagen. Där finns ett uppdämt behov som måste tas tillvara och där hittar vi även många av de dolda jobb som blivit allt mer aktuella på den moderna arbetsmarknaden. Jobb som inte finns att söka eftersom de ännu inte skapats. De är resultatet av en god matchning mellan arbetstagare och arbetsgivare som till slut formas till något konkret. De småföretagare som är sanna entreprenörer, och har ett större intresse utöver kärnverksamheten kommer på sikt att omsätta en större mängd arbetskraft och måste då redan från början få en möjlighet att växa på ett naturligt sätt. Genom så kallad skattefinansierad arbetskraft i form av praktik- och lärlingsplatser har samhället möjlighet att ge dem en knuff i rätt riktning. Då får varje verksamhet en chans att växa utan att dra på sig för höga kostnader. Småföretagarna får också för lite utrymme i den politiska debatten trots att Sverige är direkt beroende av deras fortsatta utveckling. Genom att ge dem rätt förutsättningar finns det egentligen inga begränsningar för vad de kan uppnå och hur mycket arbetskraft de kan sätta i rörelse. De sitter på en intressant och spännande formel där politikerna sedan länge stagnerat.

Niklas Liiv den 5 Maj 2014