Alternativa skrivsätt

1272253-retro-style-portrait-of-an-author-or-reporterVid de tillfällen jag sätter mig ner vid laptopen och med en misstänksam blick stirrar på den lilla blinkade markören så undrar jag alltid var orden ska bära mig. Till skillnad från många andra så har jag ingen utstakad väg i mitt hantverk. Jag sätter mig aldrig ner och läser en ritning innan jag tar mig an dagens göromål. Utifrån en mening bygger jag nästa och har sällan haft någon färdig struktur att arbetar efter. Jag antar att vi kan kalla det att skriva på inspiration och känsla. När konstruktionen efter en tid är färdigbyggd spretar den ofta så mycket att det är nödvändigt att plocka fram de grova verktygen för att kapa, röja, och putsa till för att produkten ska bli hållbar – om den någonsin blir det.

De idéer som dyker upp och som det blir något av kommer ofta till mig de gånger jag inte skriver. I vardagen och i samtal med andra människor finner jag de inspirationsstunder som är starkast och som påverkar mig allra mest i skrivarbetet. Där finner jag stoftet som jag hoppas ska förändra på bredden och djupet.

Jag läste någonstans om en kille som arbetade efter en tydlig struktur, linje och kartlade arbetet minitiöst, “in i minsta detalj” för att använda en berömt filmiskt uttryck. När han sedan skulle sätta sig ner och skriva tog det stopp. Han fann inget sätt att få ner orden på papper utifrån det gedigna material han samlat. Det slutade med att han gav upp och vände sig till en skrivcoach.

Det kan möjligtvis vara så att olika skrivsätt kräver olika metoder för att närma sig hantverket på ett tryggare sätt. Mannen i exemplet undrade om han egentligen borde syssla med facklitteratur istället, Något han spekulerade i skulle passa hans behov av planering och struktur. Skrivcoachen var inne på att han bara skulle sätta sig ner och skriva men fann svaret för enkelt och i behov av utveckling, varpå han lade ut texten med konkreta exempel som skulle hjälpa klienten att komma vidare.

Ändå fanns kärnan i det han först var inne på. Otaliga författare talar om att någon annan tar över och styr deras fingrar över tangentbordet, att karaktärerna får liv, börjar andas och för storyn i en viss riktning eller hur någon står bakom dem och viskar orden i deras öron. För att använda ett enklare uttryck kan vi använda ordet kreativt flow. Det är vad som tar en roman från en nivå till nästa, det som faktiskt skapar en berättelse värd att läsa.

Kreativt flow kan vi aldrig uppnå genom att planera och strukturera, det kommer till oss när vi minst anar det. Det växer fram mellan två tegelstenar som vi murat ihop och ger oss en möjlighet att skapa ett konstverk som världen aldrig skådat. Ett konstverk som aldrig går att bygga efter en färdig ritning. Min läromästare King är också inne på det. De böcker han skrivit på en färdig intrig har känts stela, formlösa och aldrig fått chansen att växa till vad som var meningen från början.

Att fösa in karaktärer och historier i färdiga ramverk tenderar att långsamt kväva dem till döds, ord för ord och sida för sida…

Niklas Liiv den 25 Augusti 2013