Ärlighet bör vara en engagerande lek

2347590-justice-or-corruptionJag vill väva ihop de två innehållsrika orden i rubriken, förstå och inse innebörden av dem innan jag tar nästa steg i mitt skrivande. Att ta detta steg innebär kanske att bli mer allvarlig att faktiskt tro att det här är på allvar medan de tidigare försöken var mer trevande, försiktigare och osäkrare. De två orden kom till mig eftersom då jag förstår och insåg att skrivandet alltid är bäst när arbetet känns som en engagerande lek, när jag slipper famla i mörker för att finna de rätta burkarna på hyllan för att kunna mixa ihop min historia, då de istället kommer flygande till mig utan att jag egentligen tänker på innehållet i varje enskild burk – då blir mixen som mest intressant.

Att tala och skriva om den hemlighetsfulla processen som vi kallar skrivande tycks för mig bli allt viktigare. Innan jag kan gå vidare med säljande historien har jag ett behov av att utröna vissa saker som ligger och bubblar i mitt inre. När jag för några dagar sedan låg och försökte sova så minns jag att min förebild – som jag alltid återkommer till – talar just om att skrivande alltid bör vara en engagerande lek för att mixen inte bara ska bli bra utan faktiskt bli den där magiska soppan som alla författare vill ta ett smakprov av.

Jag ska inte påstå att jag vet vad andra söker i sitt hantverk men jag är ändå trots min ringa erfarenhet relativt övertygad om att vissa koncept återkommer oavsett vem som finns bakom pennan eller tangentbordet. Om arbetet faktiskt liknar allt annat än just arbete så återkommer vi med både lust och iver till denna status eftersom det kanske påminner oss om något annat. Lusten till livet eller kanske till och med meningen med det. Känslan och konsten i att få dela med oss av vår egen identitet och visa vilka vi egentligen är – utan någon mask eller roll som är så lätt att plocka upp och prova för att slippa att konfrontera världen i vår genererande nakenhet.

Därför har jag den senaste tiden insett att mitt nästa steg för att utvecklas som skrivare är just att bli mer ärlig i mitt uppsåt, att klä av orden och på ett än mer engagerande sätt beskriva vilken jag är och vad jag vill dela med mig av. Tidigare var jag någon som inte levde i fullkomlig sanning, inte bara inför mig själv utan även inför andra – men hur många gör det? Att finna kärnan längst inom oss själva bakom alla masker och roller, är svårare än vad man tror. I en dikt om hur spegeln som återspeglar människans mångbottnade själ oftast göms undan i det fördoldas gemak försöker jag beskriva just detta.

Oskar Wilde har ett annat sätt att beskriva det i en av sina sina romaner. Att vid enstaka tillfällen när själen skriker och påkallar vår uppmärksamhet, smyger vi in och tar oss en titt och upptäcker att bilden som möter oss är främmande och till med en smula obehaglig. Just av denna anledning är det viktigt att hålla sig till sanningen och vara ärliga i våra försöka att finna det magiska stoftet i vår engagerande lek.

Till min glädje har jag upptäckt att det finns människor som försöker lära mig just det. Med all säkerhet är de inte ens medveten om det men ibland finner vi ledsagare i livet där vi allra minst kan förutse eller ana det, någon som kommer till oss precis i ett ögonblicket då vi behöver det som allra mest för att kunna ta nästa steg i vad än vi håller på med. Det om något är en del av det magiska stoft som vi alla söker på vår livsfärd. Det gäller bara att hålla ögon och öron öppna och förstå att de har kommit i vår väg av en anledning.

Tidigare har jag alltid jämfört mig med andra människor och deras liv och karriärer – kanske för att underminera min egen kraft och förmåga. Jag har i min naiva tro aldrig förstått att vi alla har vår egen väg att vandra, endast byggd och dragen för oss själva. Det finns nämligen ingen väg som är den andres lik och därför är det viktigt att vi försöker hålla oss till vår egen för att vara så ärliga som möjligt. Det låter enkelt men ändå är det så många som har svårt att hålla sig till det. I rädsla för vad vi ska finna längs med eller i slutet av den sanna vägen väljer många att irra bort sig i falskhet och lögn istället för att inse en av livets mest värdefulla lärdomar: ärligheten är en engagerande lek som är värd att slå vakt om.

Niklas Liiv  den 3 Augusti 2013