Vad blir priset för varje powerbreak?

Efter slutsignalen i öppningsmatchen mellan Sverige och Norge kom fokus att hamna någon helt annanstans än på spelet eller exempelvis på de tre fina mål som Tre Kronor presterade. Fler och fler journalister, experter och sportkonsumenter tycks vara överens om att Svenska Hockeyförbundet har gjort ett stort misstag med de höga biljettpriserna och att det är huvudorsaken till den dåliga uppslutningen till Stockholm Globe Arena. Lösningen enligt de flesta av dessa kritiker tycks vara att kraftigt sänka priset på dessa. Logiskt kan tyckas men komplexiteten med prissättning och strategierna runt detta fenomen är mer påtagliga än så.

Det är viktigt att sätta en nivå på den produktkvalité som trots allt evenemanget VM i ishockey levererar. För att enklast göra en jämförelse så består det svenska laget i dagsläget av 14 NHL-proffs, vilket absolut bör och ska driva upp priset på biljetterna. Andra faktorer som ska påverka är motstånd och dignitet i matchen. Om vi dessutom väger in marknadsekonomiska effekter och prisreferenser så får vi en mer rättvis bild av de som många anser för höga biljettpriserna. Priset är ett marknadsföringsredskap och genom att sätta ett högt pris signalerar hockeyförbundet vad de anser att deras produkt är värd. Fans som vill se hockey kan naturligtvis ha synpunkter på detta men samtidigt har de alltid valmöjligheten att se matcherna från tv-soffan om man inte anser att kvalitén på tuneringen motsvarar den prisbild som är satt. Kritiken bör snarare omriktas mot svenska ishockeyförbundets marknadsavdelning som uppenbarligen inte har lyckats kommunicera ut den kvalité som de anser att varje biljett innehåller. Kanske de också skulle behövt lite mer is i magen och avvaktat, då efterfrågan med all säkerhet skulle ökat längre in i tuneringen. Nu valde man att sänka priset kraftigt och riskerar i och med det att gå miste om en del pengar man kunde ha använt för att utveckla svensk hockey.

Personligen är jag mer bekymrad för hur Internationella ishockeyförbundet säljer ut produkten till kommersiella krafter och låter exponeringstid påverka spelat på isen. Fenomenet ”Powerbreaks” är ett beklätt namn där man snarare försöker vända ett allt sämre fenomen till något positivt då näringslivet förhandlat till sig två reklampauser per period. Pauser som på längre sikt kommer att påverka produkten ishockey allt mer och där exempelvis lag med sämre tempo kommer att gynnas.  Internationella Ishockeyförbundet tycks inte ha förmågan att förhandla om den internationella exponeringstiden runt produkten Ishockey och frågan är vad priset för en powerbreak kommer att bli i framtiden?

Niklas Liiv