Syrianska FC är en symbol mot ett nytt svenskt politiskt klimat

Den senaste tidens debatt och belysning i media har  reflekterat över hur invandrarfientliga partier fått fäste i ledande ställningar över hela Europa. Sverige har hittills varit förskonat från denna typ av problematik, något som tyvärr kom att förändras efter valet 2010. Sveriges dags- och  kvällstidningar har med olika medel startat kampanjer och aktiviteter för att förhindra den typ av återvandrings- och assimileringspolitik som det nyetablerade partiet sverigedemokraterna vill bedriva i sveriges riksdag. Riksidrottsförbundet agerade tidigt och ville tillsammans med alla förbund förtydliga och fastslå de värdegrunder som folkrörelsen idrott ska stå för. RF var övertygade om att den allmänna tonen i samhället skulle bli råare i och med sverigedemokraternas intåg i det svenska maktrummet. Idrottssverige agerar direkt

Under söndagen den 26 september visade Sveriges Television i reportaget Syrianska närmar sig allsvenskan hur idrotten har möjlighet att påverka den här typen av attityder och värderingar. Abgar Barsom, syriansk mittfältare, var inbjuden till SVT:s studio för att ge sin syn på varför hans nya lag går så bra i fotbollens andra division Superettan. Syrianska FC är ett av två lag som kommer från det segregerade Södertälje, en stad och kommun som under senare år har tagit stort ansvar för att bedriva en politik som gynnar idéerna om ett mångkulturellt samhälle. Syrianska har en bred nationstillhörighet inom laget. Uppåt 10-15 olika typer av religioner, tankesätt, värderingar och attityder ska samarbeta för att nå det sportsliga mål som klubben har satt upp, närmare bestämt avancemang till Sveriges högsta serie Allsvenskan. Som en del av Syrianska FCs vision finns tanken om att föreningen ska ta ett socialt aktivt ansvar för mångfald och integration i staden Södertälje.

Barsom pekade även tydligt på klubbens styrkor med en fast svensk struktur och organisation som kryddas med den kreativitet som erbjuds av spelare som har en “icke svensk” bakgrund. Abgar talade vidare om vikten att inte göra om spelare och att det i klubben råder en familjär stämning mellan de olika kulturerna. Det dolda budskapet i reportaget visade att om man har en gemensam måluppfyllelse dit alla strävar så kan vi integrera hur många olika nationaliteter som helst i det svenska samhället, som tillsammans kan bidra till att uppnå något större.

Syrianskas tränare Özkan Melkemichel lyfte fram ytterligare en intressant aspekt då han tog upp ett typiskt systemtänkande från svensk lagidrott. När man har gjort en bra säsong som den Syrianska presterade första året i superettan, så förväntas det att ett lag ska gå en tuffare andra säsong tillmötes. Detta är ett tankesätt som Syrianska FC visar att de inte tror på, då man numera ligger tvåa i serien med tre omgångar kvar att spela och hela tiden har tillhört toppskiktet. Özkan står för ett modernt ledarskap där han låter individen växa utanför ramarna för att få laget att nå nya höjder.

Syrianska FC och lokalkonkurrenten Assyriska FF är två lysande exempel på när svensk integrationspolitik fungerar som allra bäst. Detta skapas genom att vi drar nytta av oliktänkandet och mångfalden för att skapat ett lag och ett samhälle med dynamik och vitalitet. Vi får en struktur som ser till varje individs förmåga, där hennes eller hans kreativitet och förmåga att tänka annorlunda lever i symbios med det svenska systemet. Så kan vi skapa en gemenskap som lever i samklang med drömmen om ett mångsfaldssverige och bilden av oss som ett föregångsland gentemot övriga Europa.

 

Niklas Liiv