Är manlig fotbollskultur vekare än kvinnlig?

I mina yngre år fanns det många fotbollsspelare som beklagade sig över hur sporten och spelare uppfattades vid sidan av planen. Det var en del som ansåg att fotbollsspelare inte var av det ”rätta virket” och att de riktigt tuffa grabbarna spelade hockey. Fotbollsspelare ansågs av många som veka, gnälliga och allmänt bortskämda. Är detta en sanning? Och i så fall hur har den kulturen lyckats rota sig i världens största bollsport alla kategorier?

Matchen mellan Grekland och Nigeria under torsdagen innehöll en situation som kom att bli omdiskuterad. Nigerianen Sani Kaita tappade huvudet för ett ögonblick och stämplade greken Torisidis högra lår, efter en kontakt som ändå måste anses som lätt. Efterspelet av den grekiska spelaren ansågs av många som något överdrivet, då hans beteende knappast kan kvalificera sig för den högre skådespelarskolan. Den grekiska teatern, som anses som en hörnsten i kulturens vagga, hade med all säkerhet gråtit blod om de sett skådespelarens prestation. Torisidis slängde sig på gräset likt en döende dandy och vred sig i svåra plågor. Kaita fick naturligtvis rött kort, något han skulle fått även utan grekens ansträngningar.

Beteende av det här slaget har vi sett förut. Som i matchen mellan Uruguay och Sydafrika då den sydafrikanske målvakten i straffområdet kom i kontakt med en uruguaysk spelare  som såg till att dra fördel av detta och vred sig ett par extra varv på vägen mot gräset. Under VM i Sydkorea/Japan såg den brasilianska spelaren Rivaldo till att påkalla domarens uppmärksamhet genom att påvisa fruktansvärda plågor i ansiktet trots att skottet som sköts mot honom tog på underbenen.

I SVTs studio efter matchen Grekland-Nigeria kunde jag inte låta bli att småle åt den svenska damlandslagsspelaren Lotta Schelins kommentar då hon undrade hur vuxna karlar kunde bete sig på det här viset? Schelin undrade också hur hon skulle uppfattas av lagkamrater och motspelare i damfotbollen om hon själv skulle försöka sig på något liknande? Som vi förstod på henne så skulle beteende av det slaget vara helt oacceptabelt. Detta i den sport som hånas av så många män.

Inom pojkfotbollen och hela vägen upp till senioråldern så fostras många spelare att skilja sig ifrån det andra könet. Kulturen syftar till att bibehålla maskuliniteten och särskilja sig från det kvinnliga könet. Många känner exempelvis till epitetet att man inte vill spela och bete sig som en kärring på och vid sidan av planen. Men detta är en regel som vi starkt kan ifrågasätta i och med vissa elitspelares handlande.

Det verkar som att när insatsen och vikten av matcher och turneringar ökar så kan det göras avkall på den så kallade maskulina spelarkulturen. Kan du fuska till dig olika fördelar på planen så förväntas du göra det. Jag kan dessutom sätta en slant på att det inte var någon i omklädningsrummet efter matchen som ansåg att Torisidis uppförande var varken oetiskt eller omanligt. Grekland vände och vann och frågan är om inte Torisidis fick en extra klapp i ryggen för sitt som vi män kallar och tror är ”kärringbeteende”. Så frågan vi måste ställa oss är om inte manlig fotbollskultur har blivit vekare än kvinnlig?

 

Niklas Liiv