Jakten på Lord Stanley har omformat hela sporten

Stanley cup finalen mellan Chicagos Indianer och Philapelphias Flygare rasar vidare. I skrivandets stund verkar fjäderskruden på indianerna från norra delen av USA vara extra putsad, då de i nattens match avfärdade Philly med 7-4 och tog kommandot i finalserien med 3-2. Nu behöver de endast vinna en  match på två försök för att återbörda hockeyns heliga graal tillbaka till klubben som inte vunnit sedan Hedenhös tid, eller närmare bestämt i slutet av 60-talet.

Återigen verkar det vara som den gamle landslagstränaren i fotboll George Åby Ericsson sa: ”Ska ni se mål får ni gå på hockey”. Finalen har bjudit på makalösa 40 mål på 5 matcher och målvakterna Michael Leighton, Brian Boucher och konkurrenten Antti Niemi har inte spridit lugn i lagen. Hela finalen bevakas av Viasat. Niklas Holmgren och Calle Johansson, som har blivit överköpta från konkurrenten, har som uppdrag att följa utvecklingen från nära håll från första till sista nedsläpp.

NHL med Gary Bettman i spetsen har verkligen lyckats sälja in sitt koncept i Europa, vilket kan ses med klara ögon i och med att jakten på Stanley Cup nästan har blivit intressantare att följa än vår egen elitserie. Bevakningen är minutiös även från oss på andra sidan Atlanten. Det är också därför vissa starka herrar inom svensk hockey strävar efter att på längre sikt utveckla en egen proffsliga, för att försöka bryta sig ur den beroendeställning som de har hamnat i. Min lärare på Sport-Management programmet ifrågasatte att till och med morgonsändningarna på radio redovisar de senaste resultaten från NHL, till och med under serielunken. Är vi verkligen så intresserade eller är det något vi snarare har tvingats bry oss allt mer om?

Den nordamerikanska ligan har även drivit på den rationalisering som förekommer inom sporten och den material-utveckling som har fått hockeyn att gå från att vara en arbetarklassport till att allt mer likna det segling, golf och tennis var förr i tiden. Allt mer sällan ser man det som sågs vara en självklarhet då jag och min storebror spelade hockey på uterinken i vårt bostadsområde dvs hockeybanor överfulla med barn och ungdomar. Det var för övrigt en av de få gånger jag hade tur att få umgås med min storebror då han inte ansåg mig bara vara i vägen. Men var finns uterinkarna idag? Och om någon trots allt fortfarande finns kvar utanför där du bor, finns det några barn och ungdomar som spelar hockey eller åker skridskor där?

Lasse Anrell, skibent och krönikör på Aftonbladet, uttalade sig år 2006 om varför han trodde att Svenska Dagbladet valde att ge bragdguldet till Anja Pärsson istället för till Tre Kronor som under samma år hade utfört en makalös bedrift och vunnit OS och VM-guld. Anrell ansåg att valet av Pärsson passade den akademiska ådran av juryn bättre än den något oborstade hockeyn. Underförstått tillhör denna sport arbetarklassen och det passar inte i akademins finare kretsar. Bettman och den nordamerikanska hockeyligan försöker emellertid med alla medel få sin sport socialt accepterad även i dessa sociala sällskap.

 

Niklas Liiv